- Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmesiz şüphesiz ki Apple lansmanıydı. Ben de lansmanı canlı takip edenlerden biriydim. İşte oradan derlediğim bazı notlar :
- Steve Jobs’un kemiklerini sızlatan bir yenilik, ilk iPad’den sonraki en devrimsel Apple tableti olan iPad Pro geceye damgasını vurdu diyebilirim. 12,9 inç ekranı gerçekten çok büyük ve tam 5.6 milyon piksel çözünürlüğünde. Bir çok akıllı telefonda bile bulunmayan 8 MP kamerası ve A9X işlemcisi var. Neredeyse bir masaüstü bilgisayar kadar hızlı, 10 saat pil ömrü ve 4 GB RAM’i ile zaten masaüstü bilgisayarların yerini almak için yaratılmış gibi. Ek özellik olarak gelen klavyesi ve stylus kalemi teknoloji dünyasında büyük şaşkınlık yarattı. (Çünkü Steve Jobs ilk iPhone’u tanıtırken stylus kalemlerle açıkça dalga geçmişti.) 799 dolardan başlayacak olan iPad Pro Kasım’da Amerika’da piyasaya çıkacak.
- Lansmanda paylaşılan bir bilgiye göre iPhone 6, bugüne kadar en çok satan iPhone modeli olmuş. Açıkçası benim için ilginç bir bilgiydi çünkü iPhone 6’nın ilk tanıtıldığı gün dün gibi aklımda ve bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmemiştim.
- Gelelim iPhone 6S’e. Yeni renk seçenekleri ile tanıtılan iPhone 6S ve 6S Plus 3D Touch isimli yeni bir dokunmatik ekran teknolojisiyle geliyor. Yani ekrana parmağımızla sert ya da yavaş bastırmamıza göre uygulamalar ve menüler bize tepki verecek. Ayrıca bana göre bu özellik bir Apple klasiği olan fiziki Home tuşuna veda anlamına da geliyor. Bir sonraki iPhone modelinde fiziki tuş yerine daha büyük ve tam çerçeve ekran görebiliriz.
- iPhone 6S serisi A9 işlemciye ve 12 MP kameraya sahip. 4K video çekebilecek. Ön kamera ise selfie çılgınlığına uygun olarak 5 MP’e yükseltilmiş ve selfie çekerken ekran tamamen beyaz yanarak flaş görevi görüyor. Çok ince bir detay. Ayrıca iPhone 6S iOS 9 ile gelecek.
- Lansmandaki bir başka ürün ise yenilenen Apple TV idi. Artık AppStore uygulama desteğine de sahip olan Apple TV, Siri eklenmiş yeni kumandası ile harekete duyarlı oyun oynatabilecek (Nintendo Wii gibi) ve multiplayer oyunları destekleyecek.
- Dikkatimi çeken bir detay, lansmanda sahneye çıkan herkesin kolunda Apple Watch olmasıydı. Bu arada Apple Watch için yeni kayış ve renk modelleri de gecede tanıtıldı.
- Apple’ın kişisel asistanı Siri, Türkçe konuşmaya ve anlamaya başladıktan sonra ülkemizde çok popüler, özellikle de ergenlerin eğlencesi oldu. Siri şimdi yeni bir özelliğe kavuşuyor; artık herhangi bir tuşa basmaya gerek kalmadan, sesimizi tanıyarak çalışacak. Bu arada gizlilik takıntısı olanlar için ufak bir hatırlatma, Siri’yle yaptığınız her konuşmanın Apple merkezinde saklandığını unutmayın.
- Her gün kendi starlarını yaratan sosyal medyada başarılı olmak için bazı denenmiş yöntemler ve istatistik bilgilerden faydalananların sayısı az değil. Elbette hiç biri garanti değil, zira sosyal medyada şans faktörü de önemli. Ama yine de bilmenizde fayda var : Twitter için pazar, Facebook için cuma en verimli saatler, videolara göre yazılı içerikler hala daha çok ilgi görüyor ve fotoğraflı paylaşımlar daha çok etkileşim alıyor. Daha fazlasını öğrenmek için şu infografiğe göz atabilirsiniz
- Bu infografikten öğrendiğim ilginç bir detay var, sosyal medya platformları kimi meraklı (ve egosantrik) kişilerce arama motoru gibi de kullanılıyor. Birileri hakkınızda ne yazmış ya da sınıftaki güzel kız kimmiş? Facebook’ta her gün 1,5 milyar, Twitter da tam 19 milyar, YouTube’da ise 3,9 milyar arama yapılıyor. Eğer bu platformlar site içi aramayı daha da etkinleştirse (örneğin Facebook arama sonuçlarına gönderi ve yorumları da dahil etse) Google’ı tahtından etmeleri işten bile değil.
- Facebook demişken, site düne kadar sadece ünlülere sunduğu canlı yayın yapma özelliğini gazetecilere de açtı. “Yurttaş Gazeteciliği” denilen kavram, ülkemiz başta olmak üzere bir çok ülkede geleneksel medya organlarının sıcak toplumsal gelişmeleri aktarmakta yetersiz (ve isteksiz) kalmasından doğmuştu. Facebook’ta canlı yayın yapabilmek için gazetecilerin kimliklerini siteye doğrulatması gerekiyor.
- Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın çok popüler bir televizyon kanalı var. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan anlık olarak dünyamızı göstermenin yanında, uzay istasyonlarının içinden canlı bağlantılar da yapan kanalın başlıca müdavimleri ise UFO avcıları. NASA 1 Kasım’dan itibaren bu yayınları 4K çözünürlüğüne taşıyacağını duyurdu.
- Üzerinizde dünyanın en çok izlenen porno sitesinin logoları olan bir t-shirt ile sokakta gezebilir misiniz? Türkiye’de bunu yapmanın cesaretten de fazlasını istediğini düşünüyorum. Yine de ilginizi çekerse Pronhub lisanslı ürünler satan bir dükkan açmış.
- Foursquare ve Swarm’ın tepe yöneticilerinden Swen Garaham önümüzdeki günlerde Kristal Elma Festivali için ülkemizde olacak. Gelmeden önce Campaing Tr dergisine konuşmuş ve Türkiyelilerin check-in’le imtihanını tek cümleyle özetlemiş : “Türkler evde check-in yapıyor.”
- YouTube’daki popüler kanalalrdan “Teknolojiden Anlamayan Adam” ülkemizde akıllı telefon fiyatlarının ne kadar uçuk olduğunu bizzat yerinde inceleyerek ispatlamış. Biliyorduk ama bir kez daha kafamıza kakılması canımızı yaktı.
- Akıllı telefonunuzun hafızası ne kadar büyük olursa olsun size yetmiyorsa, sonsuz depolama alanı vaat eden Robin ile tanışın. İşin sırrı elbette bulut teknolojisinde. Bir Kickstarter projesi olan Robin, 5,2 inç ekran, 13 MP kamera gibi özelliklerle donatılmış ve sahibine sunduğu sınırsız bulut depolama alanı sayesinde hafıza sorunu yok. Geliştiricileri sürekli internete bağlı olmak zorunda olmasının yaratacağı ısınma, pilin çabuk bitmesi ve bağlantı ücreti gibi dezavantajları hakkında ise şimdilik pek yorum yapmıyor.
- Dünyanı bir kedinin gözünden gezmek nasıl bir duygu olmalı?
- Moleskine’in birbirinden güzel defterlerinin bir arzu nesnesi olması için ikonik ya da kolleksiyon baskısı olmasına gerek yok, sade hali bile yeterince güzel. Ancak bununla yetinmeyen firma, Coca Cola’nın meşhur şişesinin hayatlara girmesinin 100. yılı nedeniyle özel bir seri yayınlamış.
- Son gelişme de oyunseverler için. FIFA 2016’nın demosu yayınlandı. Ben en çok kadın futbol takımlarıyla maç yapmayı deneyimlemek için sabırsızlanıyorum.